Kruidpioenen

Pioenen zijn vaste planten die een gematigd klimaat - en dus ook een periode van vrieskou - nodig hebben om in de lente te bloeien. Het zijn gemakkelijke planten, en echte “survivors”. We hopen dat de hints en tips een leidraad zijn om nog gezondere en sterkere pioenen te groeien. 

De grond

Een goed gedraineerde grond is belangrijk. Kruidpioenen hebben dikke vleesachtige wortels en een natte plek is iets waar ze niet tegen kunnen. Pioenen groeien in elke redelijke grond, maar hebben een voorkeur voor een goed bewerkte zwaardere grond. Extra humus is, vooral in zware klei- of zandgrond een pluspunt ter verbetering van de waterhuishouding of voedsel opname. 

Locatie

Een pioen kan zeer oud worden, 50 jaar is niet ongebruikelijk. Daarom is de juiste locatie belangrijk vanaf dag één. Zorg voor voldoende ruimte: een plantafstand van 50cm voor een compacte pioen tot 1m voor een grote variëteit is aangeraden. Plant niet onder bomen of struiken, maar zorg voor zonlicht en een luchtige plek. Een pioen heeft minstens 6 zon uren per dag nodig. Concurreren met oude bomen of struiken, voor licht, lucht, vocht en voeding is een vermoeiende bezigheid. 

Planten

Plant in voldoende diepe losgemaakte grond. Je hebt die spade nu echt wel nodig! Meng extra hoornschaafsel, beendermeel en/of een andere TRAAG werkende meststof in de bodem van het plantgat. In lichtere bodems wordt een extra toevoeging van potash of Kalium op prijs gesteld. Zorg ervoor dat de wortels niet in aanraking komen met de meststoffen.

Plant de ogen niet dieper dan 4-5 cm onder de grond. In warmere gebieden liefst niet dieper dan 2-3 cm.

Een blote wortel wordt best in het najaar geplant, zodat de plant voldoende tijd heeft om nieuwe wortels aan te maken. Pioenen in pot kunnen in principe het hele jaar door geplant worden. In een hele warme zomer is het beter om het planten uittestellen tot in het najaar.

Tekening%20kruid%20wortel%20NL.jpg

Nazorg

Als je in het voorjaar plant, controleer regelmatig en vooral het eerste jaar of je plant voldoende vocht heeft tijdens hete zomerdagen. Geef indien nodig een maximaal tweemaal per week voldoende water, i.p.v. meermaals een beetje.

In de herfst vormt de pioenroos haarwortels, die haar voortbestaan verzekeren. De nieuwe wortels geven de jonge plant houvast en voorzien hem van vocht in het geval van droogte in de volgende lente. Als de wortels volgroeid zijn, bereiken ze een diepte van 50 cm. Een pioenenwortel die in de herfst op een goed voorbereide plek wordt geplant, is zelfvoorzienend. Pioenen krijgen geen water op onze kweekvelden.

Snij voor de winter het loof af op 10cm en verwijder dit. 

Pioenen hebben vorst nodig om het volgende jaar te bloeien. Niet mulchen, tenzij je in een streng (pool)klimaat woont, en zelfs dan is het de vraag of je je pioen het hele jaar door wilt bedekken.

Geef uw pioen eenmaal per jaar een dosis traag werkende meststof.

Ziekten

Indien de bladeren of knoppen van de pioen door schimmels aangetast worden, verwijder dan de zieke delen volledig en laat dit niet je tuin of op de composthoop achter. Verwijder ook de bladeren of bloemen die e.v. op de grond liggen. Fungiciden zijn verkrijgbaar in tuincentra. Gebruik steeds zoals voorgeschreven op de verpakking. Echter voorkomen is beter dan genezen. Pak het probleem aan bij de wortels, is hier van toepassing! De oorzaak is vaak te vinden bij een slechte ventilatie, en/of te weinig zon, en/of een natte locatie. 

Plagen

Echte plagen zijn niet bekend. Mieren zijn geen plaag, ze houden van de suikerachtige stof die pioenknoppen afscheiden. Ze komen dit halen en nemen het goedje mee naar hun nest. Zodra de stof weg is zijn de mieren voor een groot deel verdwenen. Itoh en hout pioenen scheiden deze stof niet af en vormen een goed alternatief mocht je mieren als een echt probleem ervaren. 

Meer

Op onze Facebook en Instagram pagina komen ook verschillende pioen onderwerpen aan bod. Twijfel je nog, contacteer ons via het contactformulier op deze website. 

Veel pioen plezier 

Graefswinning