Kleuren ervaren en interpreteren is heel persoonlijk. Kleuren kunnen ook variëren in de tijd. Tijdens een koude lente, kan dezelfde plant een andere kleur, vaak meer roze, tonen dan in een zachte lente. Bovendien, kan zon en schaduw het kleurenspel heel apart beïnvloeden en kunnen kleuren dagdagelijks veranderen naar gelang de bloem evolueert. Pioenen zijn beschikbaar in een hele waaier aan kleuren, behalve blauw! Hier volgen enkele voorbeelden.

Van wit tot parelmoer

De heldere witte kleur van P. Amalia Olson, de roomachtige toets van P. Duchesse de Nemours of met een vleugje parelmoer zoals P. Florence Nicholls, steeds wit en toch zo verschillend.

Groen

Een uitzonderlijke zeldzame kleur. Groen komt veelal voor als accent kleur en heeft een klein mysterieus kantje.

Van Roze tot Magenta

Alle variaties zijn mogelijk het zacht roze van P. Show Girl, het appelbloesem roze van P. Hermione of het felle fuchsia van P. Color Magnet, zijn enkele voorbeelden.

Geel

De laatste nieuwe kleur bij de kruid- en "Itoh" pioenen. Geel kan variëren van het heel subtiele geel van P. Early Glow tot het goudgeel van P. Garden Treasure.

Van Perzik tot Koraal

Kruid pioenen tonen kleurrijke schakeringen tussen zalmroze, koraal rood en bijna oranje. Enkele houtpioenen hebben meer delicate tinten, soms in laagjes boven elkander.

Van Rood tot Purper

Een overvloed aan rode tinten. Van paars-rood tot diep fluweelrood, en van karmijn rood tot het bijna donkerbruin van P. Buckeye Belle.