Pioenen botanische achtergrond

Een kort overzicht

BOTANISCHE ACHTERGROND

Botanische kruidpioenen groeien in Europa, Azië en Noord-Amerika. De houtpioenen worden vooral in Azië gevonden. Pioenen voelen zich thuis in een gematigd klimaat en om de mooiste bloemen te krijgen geven ze de voorkeur aan een serieuze portie vrieskou in de winter en een aangenaam zonnetje in de zomer. 

Hun habitat is soort afhankelijk. In Europa wordt o.a. de "officinalis" pioen gevonden van de Alpen tot rond de Middellandse Zee. Maar er zijn ook pioenen in Griekenland en de Balearen. In Azië is een uitgebreide selectie aanwezig tussen het Himalaya gebergte en de Chinese kust. In Noord-Amerika, zijn enkele botanische soorten te vinden langs de Pacific Coast. 

HISTORISCHE ACHTERGROND

De ruime botansiche achtergrond heeft kwekers en veredelaars door de eeuwen heen een waaier aan mogelijkheden gegeven. Van China en Japan is bekend dat pioenen er al meer dan 2000 jaar gekweekt worden. In 1548 kwamen de eerste lactiflora variëteiten aan in Europa, gevolgd door enkele houtpioenen rond 1789*.

In de 19de eeuw bereikt de veredeling in Frankrijk, België, Nederland en ook het Verenigd Koningrijk een hoogtepunt . Veel klassiekers van de vorige eeuwen worden nog steeds in grote aantallen vooral voor de snijbloementeelt geteeld. Ze werden veredeld voor hun imposante en prachtige bloemen en vinden waardering alom als exclusieve snijbloem. Sommige variëteiten voelen zich vanwege hun groeiwijze en hun behoefte naar enige ondersteuning soms beter thuis in de kniphoek dan in de border. 

Veredelaars zoals Prof. Saunders (1869-1953) in de Verenigde Staten hebben midden 20ste eeuw de basis gelegd voor tal van nieuwe kruid- en houtpioen variëteiten. Maar in Japan was iemand de rest voor en werd de hoeksteen gelegd voor de nieuwste hybride. Toichi Itoh kruiste een houtpioen met een kruidpioen en creëerde de pioen van de 21ste eeuw. Helaas, zag Itoh-sensei zijn nieuwe creatie nooit bloemen. 

In het verleden en ook nu drukken veredelaars hun stempel op de evolutie van de pioen. We hebben hun namen opgenomen in onze on-line catalogus zodat u naar hun juweeltjes kunt zoeken en genieten van een kleine reis door de tijd. 

* "Garden Paeonies by James Kelway 1954"