Pioenen snijbloemen Graefswinning

De pluktuin

Romantische tinten, wolken van bloemen, vrolijke kleuren en een veelvoud aan vormen. Met pioenen kun je eindeloos variëren. Een weelderig boeket in een klassieke vaas, enkele bloemknoppen in een kom of één enkele bloem in een fles. Behalve de bloemen zijn de zaaddozen en het loof ook decoratief.

Keuze

Een opeenvolging van de bloeiperiode is handig. Durf met kleur te spelen.  Rode en koraal kleurige pioenen bloemen bloeien enkele weken vroeger dan roos en wit. Zo verleng je automatisch het plukseizoen en heb je vroeg in het seizoen juweeltjes die bij weinig bloemisten voorradig zijn. 's Ochtends vroeg jouw eigen boeket pioenrozen plukken in jouw tuin, kan het nog mooier zijn! Klik hier voor onze collectie pioenen die mooi in een vaas houden.

Praktisch

Een pioen is een plant die 3 jaar groei nodig heeft om volwassen te worden. Plant een degelijke gezonde wortel in de herfst. Vanaf het derde jaar kun je 1/3 van de stelen plukken. Per plant mag je na 5 jaar tellen op 5 tot 10 stelen. Het lijkt nogal wreed om deze prachtige bloemen aan de plant te laten, maar met dit stappenplan, kun je jarenlang stevige pioenrozen plukken. 

We adviseren een plantafstand van +/-75cm. Dus 6 pioenen voor 4 m2. Zo zijn ze gemakkelijk te plukken en te onderhouden.

Pluizen

Afhankelijk van de soort hebben pioenen een of meerdere knoppen per steel. De laatste worden in de professionele teelt geplozen, zodat de bloem nog imposanter wordt.  Hoe? Breek de zijknoppen ter grootte van een erwt samen met het kleine steeltje eruit. Voor een langere bloei in de tuin laat je de zijknoppen best staan. 

Knippen of snijden?

Gebruik liefst een scherp mes - snijden heeft de voorkeur op knippen.

Snij de pioenen als ze nog net in knop zijn. Het beste moment is vaak afhankelijk van de bloemvorm. Algemeen geldt dat hoe meer bloemblaadjes er zijn, hoe zachter de knoppen moeten meeveren als je er zachtjes op drukt. Dus enkele bloemen mogen redelijk hard zijn, dubbele bloemen veren mee en bij een bom bloem mag er al een bloemblaadje verschijnen. Worden de bloemen te vlug gesneden, dan bestaat de kans dat ze niet opengaan. Maar dit is geen exacte wetenschap!

Pioenen in de vaas

Vijf tips om pioenen langer in de vaas te houden

1. Gebruik een vaas of houder, smetvrij met voldoende koud water. 

2. Snij de stelen schuin aan.

3. Dagelijks vers water of bloemenvoeding geven. Pioenen zijn echte slokops!

4. Niet in de tocht, zon of bij vers fruit zetten.

5. Bonus: ‘s nachts koel zetten.

Met spoed of even wachten

Indien het noodzakelijk is dat de bloemen snel opengaan, gebruik dan iets warmer water en plaats ze in een lichte warmere kamer. 

Heb je fantastische pioenen in de tuin staan, maar is dat feestje pas binnen twee weken en je wilt toch een mooi boeket pioenen op tafel zetten. Dan is het mogelijk om de natuur een handje te helpen. Ook dit is geen exacte wetenschap en enkel ervaring leert je welke pioenen hiervoor beter geschikt zijn. Gezonde en sterke planten die tegen een stootje kunnen hebben de voorkeur. 

Snij de bloemen in de ochtend, zorg ervoor dat ze droog zijn en laat ze niet opwarmen. Snij de onderste bladeren van de stelen. Plaats de bloemen in een ruime plastic container met klip deksel zodat de bloemen afgesloten zijn van ethyleen gas dat door fruit verspreid wordt. Leg in de container huishoudpapier om contact tussen de bloemen en de container te vermijden. Plaats de container in het koudste deel van je ijskast. De bloemen kunnen 2-3 weken in de ijskast blijven, maar ook dit is afhankelijk van de variëteit. Neem de bloemen een dag voordien uit de ijskast en behandel ze zoals hierboven beschreven. Er is een percentage uitval en het blijft een noodoplossing. De beste pioenen pluk je 's morgensvroeg in je tuin of komen vers van het veld.

Jezelf verwennen of iemand lief

Snijbloemen levering aan huis

In het seizoen kunnen pioenen snijbloemen online besteld worden. Voor meer informatie soorten en beschikbaarheid klik hier.

Popup shop op de hoeve 

Tijdens de opendeurdagen is er op de hoeve een popup shop met verse pioenen snijbloemen.