Pioen wortel

Pioenen zijn echte tuinjuweeltjes en behoren tot die planten waar we met liefde aan terugdenken. Maar als we verhuizen en onze kruidpioen of struikpioen willen meenemen, komt er altijd iemand langs die zegt: "Voorzichtig! Je kunt pioenen niet verplanten! Gelukkig geloven we niet meer in sprookjes , boze spechten en straffe toverspreuken. Net als alle vaste planten kunnen kruidpioenen verplant worden, als je je aan een paar regels houdt.

WANNEER:

De herfst heeft de voorkeur, anders de winter als het niet vriest.

WAT JE NODIG HEBT:

Een scherpe en propere spade of graafvork of beide.

Een tuinslang met wateraansluiting.

Een middelgroot mes en een snoeischaar, beide schoon, scherp en gedesinfecteerd met 70% alcohol.

Optioneel: Een zeil om het gazon te beschermen.

WERKWIJZE:

1. Knip de stelen(1) terug tot een lengte van 10 cm met de snoeischaar; de overblijvende delen kunnen worden gebruikt als handvatten, maar zorg ervoor dat ze niet breken. Gooi de afgeknipte stelen weg.

2. Graaf de wortel (2) uit met de graafvork, spade of beide. Leg de wortel op het zeil.

3. Geef de pioen een douche, verwijder voorzichtig de aarde met de tuinslang. Verwijder ook het onkruid dat zich tussen de wortels heeft genesteld! Na het wassen zie je lichtroze knoppen (3), dit zijn de ogen. Uit de grotere knoppen vormen zich volgend voorjaar de stelen.

4. Gebruik je mes om de wortel te delen. Zorg ervoor dat elk deel meerdere gezonde wortels heeft met grote, frisroze ogen die er stevig aan vast zitten. Dit is het netelige gedeelte, denk na voordat je snijdt! Verwijder de oude en zieke delen.

5. Vergeet niet je meesterwerken te labelen.

Gezonde wortels zijn wit van binnen en knapperig. Jonge, krachtige exemplaren groeien en bloeien het best. Plant ze op hun favoriete plek en zorg ervoor de topjes van de ogen 3 cm onder de grond zitten. Ze hebben vorst nodig om het volgende jaar te bloeien. Niet mulchen, tenzij je in een streng (pool)klimaat woont, en zelfs dan is het de vraag of je je pioen het hele jaar door wilt bedekken.

Meer planttips vind je hier.

WAAROM PIOENWORTELS IN DE HERFST PLANTEN?

In de herfst vormt de pioenroos haarwortels, die haar voortbestaan verzekeren. De nieuwe wortels verankeren de jonge plant. Ze zorgen ook voor voedingsstoffen en vocht in het geval van droogte volgende lente.  Als de wortels volgroeid zijn, kunnen ze tot 50 cm vanuit het midden reiken. Een pioenenwortel die in de herfst op een goed voorbereide plek geplant wordt, is zelfvoorzienend. Op onze kweekvelden krijgen de pioenen geen extra water.

Zijn de wortels en ogen gezond en sterk, dan zal je pioen de volgende lente waarschijnlijk een paar kleine bloemen produceren. Herstelt de pioen van een stressvolle situatie, kan dit een seizoen of langer duren.

Veel succes!

Jeaninne