Itoh pioenen

Itoh pioenen zijn een manuele kruising tussen een kruidpioen en een houtpioen. Het zijn vaste planten die een gematigd klimaat - en dus ook een periode van vrieskou - nodig hebben om in de lente te bloemen. Het zijn gemakkelijke planten, en echte “survivors”. We hopen dat de hints en tips een leidraad zijn om nog gezondere en sterkere pioenen te groeien. 

De grond

Pioenrozen geven de voorkeur aan een neutrale pH van de grond. Pioenen hebben vleesachtige wortels en een natte plek is iets waar ze niet tegen kunnen. Ze groeien in elke redelijke grond en extra humus is, vooral in zware klei- of zandgrond een pluspunt ter verbetering van de waterhuishouding of voedsel opname. 

Locatie

Een pioen kan zeer oud worden, 50 jaar is niet ongebruikelijk. Daarom is de juiste locatie belangrijk vanaf dag één. Zorg voor voldoende ruimte: een plantafstand van 80cm voor een compacte pioen tot 1m voor een grotere variëteit is aangeraden. Plant niet onder bomen of struiken, maar zorg voor zonlicht en een luchtige plek. Een pioen heeft minimaal 6 zon uren per dag nodig, liefst meer. Concurreren met oude bomen of struiken, voor licht, lucht, vocht en voeding is een vermoeiende bezigheid. 

Planten

Plant in voldoende diepe losgemaakte grond. Je hebt die spade nu echt wel nodig! Meng extra hoornschaafsel, beendermeel en/of een andere TRAAG werkende meststof in de bodem van het plantgat. In lichtere bodems wordt een extra toevoeging van potash of Kalium op prijs gesteld. Zorg ervoor dat de wortels niet in aanraking komen met de meststoffen.

Leg de pioen op haar langste zijde in het plantgat. Plant de ogen niet dieper dan 4-5 cm onder de grond. In warmere gebieden liefst niet dieper dan 2-3 cm.

Een blote wortel wordt best in het najaar geplant, zodat de plant de tijd krijgt om nieuwe wortels aan te maken en met een frisse start kan beginnen in de lente. 

Pioenen in pot kunnen in principe het hele jaar door geplant worden. In extreme weersomstandigheden is het beter om het planten uit te stellen.Nazorg

LENTE: Verwijder de uitgebloeide bloemen.

ZOMER: Als je in het voorjaar plant. controleer vooral het eerste jaar of je plant voldoende vocht heeft tijdens hete zomerdagen. Geef indien nodig een of tweemaal per week voldoende water, i.p.v. meermaals een beetje.

In de herfst vormt de pioenroos haarwortels, die haar voortbestaan verzekeren. De nieuwe wortels geven de jonge plant houvast en voorzien hem van vocht in het geval van droogte in de volgende lente. Als de wortels volgroeid zijn, bereiken ze een diepte van 50 cm. Een pioenenwortel die in de herfst op een goed voorbereide plek wordt geplant, is zelfvoorzienend. Pioenen krijgen geen water op onze kweekvelden.

LATE HERFST: Snij voor de winter het loof af op 10cm en verwijder dit. Het is mogelijk dat er in de herfst al een paar knoppen op de stelen staan, maar om een mooie en stevige koepelvormige struik te krijgen, heeft het de voorkeur de stelen terug te snijden tot 10 cm boven de grond. De plant zal in de lente opnieuw vanuit de grond spruiten.

Geef uw pioen eenmaal per jaar een dosis traag werkende meststof.

Pioenen hebben vorst nodig om het volgende jaar te bloeien. Niet mulchen, tenzij je in een streng (pool)klimaat woont, en zelfs dan is het de vraag of je je pioen het hele jaar door wilt bedekken.

Ondersteuning

Vanwege hun afstamming van de houtpioen zijn de stelen van Itoh pioenen meer houtachtig dan die van hun kruidachtige familie, Itoh pioenen hebben geen ondersteuning nodig.

Ziekten

Itoh-pioenen zijn stevige hybriden en minder gevoelig voor schimmelziekten. Een schimmelziekte wordt meestal veroorzaakt door Botrytis. Indien de bladeren of knoppen van de pioen door schimmels aangetast worden, verwijder dan de zieke delen volledig en laat dit niet je tuin of op de composthoop achter. Verwijder ook de bladeren die e.v. op de grond liggen. Fungiciden zijn verkrijgbaar in tuincentra. Gebruik steeds zoals voorgeschreven op de verpakking. Echter voorkomen is beter dan genezen. Pak het probleem aan bij de wortels, is hier van toepassing! De oorzaak is vaak te vinden bij een slechte ventilatie, of te weinig zon, of een natte locatie. 

Plagen

Itoh-pioenrozen scheiden de kleverige substantie niet af die kruidachtige pioenen produceren rond de bloemknoppen en mieren worden daarom niet aangetrokken door de knoppen. 

Meer

Op onze Facebook pagina komen diverse pioen onderwerpen aan bod. Twijfel je nog, contacteer ons via het contactformulier op deze website. 

Veel pioen plezier 

Graefswinning