P. Early Glow

Bloeiperiode

Pioenen zijn echte lente bloeiers. De bloeiperiode begint in mei en eindigt in juni. Weersomstandigheden zoals een warme lente; evenals de locatie bepalen wanneer de bloei begint en hoe lang een seizoen duurt. Onder normale weersomstandigheden start bij ons vanaf begin mei elke nieuwe week een nieuwe groep. b.v. de zeer-vroege-groep in week 1.

Maar er bloeit altijd wel een pioen ergens op onze planeet!

Hun verhaal

De koekoek kondigt de eerste scheuten aan en na er een periode van suspens volgt er een explosie van groen of donkerrood blad en veelbelovende knoppen. 

De botanische soorten bloeien eerst, meestal midden april en worden op de voet gevolgd door de houtpioenen. P. Leda hoort bij de eerste, daarna P. Hephestos en P. Nike. Nu springen de kruidachtigen mee in de dans. Eerst de speelse soorten met enkele bloemen zoals P. Abalone Pearl en P. Fuchsia Cuddles. Deze worden gevolgd door de Europese pioen P. officinalis Rubra Plena en de halfgevulde bloemen van P. Miss America, P. Coral Charm en vele anderen. 

De Japanse- en dubbele bloemvormen steken nu ook van wal, zoals de dubbele dames met veel panache P. Sarah Bernhardt, P. Bowl of Cream of P. Emma Klehm. De show-stoppers zijn P. Chiffon Parfait en P. Whopper en ook P. Garden Treasure die zou blijven doorgaan.

Van scheut tot zaadje

Midden juni is de grote show meestal voorbij. Toch is dit niet het einde. Enkele, halfgevulde en Japanse bloemen produceren in de zomer mooie zaaddozen. Deze kunnen op volwassen en gezonde planten zeker blijven staan. Ze groeien uit tot kleine carnavaleske puntmutsen, die als bonus een lading zaadjes verspreiden. Ze zijn een extraatje voor de liefhebber en dragen ertoe bij dat de pioen haar plaats in de tuin meer dan waard is.