Pioenen in de vaas

Pioenen zijn fantastische snijbloemen en de klassieke variëteiten werden vooral veredeld voor hun imposante en prachtige bloemen. Enkele bekende variëteiten zijn Sarah Bernhardt en Duchesse de Nemours. Ben je op zoek iets meer exotisch om gasten en jezelf te verwennen, dan zijn Coral Sunset en Red Grace zeker ook het overwegen waard. 

Pioenen snijden

Denk er bij het snijden steeds aan dat elke plant energie nodig heeft om volgende lente ook weer een mooie volle bos bloemen te produceren. Snij slechts een derde van alle stelen, hoe verleidelijk het ook mag zijn om alles te snijden, en laat nog enkele blaadjes staan aan de afgesneden steel. Bloemen worden best 's ochtends gesneden. 

Het beste moment om te snijden hangt ook samen met de bloemvorm. Algemeen geldt dat hoe meer bloemblaadjes er zijn, hoe zachter de knoppen moeten meeveren als je er zachtjes op drukt. Dus enkele bloemen mogen redelijk hard zijn, dubbele bloemen veren mee en bij een bom bloem mag er al een bloemblaadje verschijnen. Worden de bloemen te vlug gesneden, dan bestaat de kans dat ze niet opengaan. Maar dit is geen exacte wetenschap!

Verzorging

Verwijder alle bladeren die onder water komen te staan. Snij de stelen schuin af. Vul een goed gewassen vaas met voldoende koud water, het zijn echte slokops! Snijbloemen voedsel helpt om de houdbaarheid te verlengen, maar indien je het water dagelijks ververst is dit niet meteen noodzakelijk. Plaats de vaas op een tochtvrije plaats in indirect zonlicht. Wil je nog langer van je bloemen genieten zet ze dan ‘s nachts op een koelere plaats. 

Met spoed of even wachten

Indien het noodzakelijk is dat de bloemen snel opengaan, gebruik dan iets warmer water en plaats ze in een lichte warmere kamer. 

Heb je fantastische pioenen in de tuin staan, maar is dat feestje pas binnen twee weken en je wilt toch een mooi boeket pioenen op tafel zetten. Dan is het mogelijk om de natuur een handje te helpen. Ook dit is geen exacte wetenschap en enkel ervaring leert je welke pioenen in je tuin hiervoor beter geschikt zijn. Gezonde en sterke planten die tegen een stootje kunnen hebben de voorkeur. 

Snij de bloemen in de ochtend, zorg ervoor dat ze droog zijn en laat ze niet opwarmen. Snij de onderste bladeren van de stelen. Plaats de bloemen in een ruime plastic container met klip deksel zodat de bloemen afgesloten zijn van ethyleen gas dat door fruit verspreid wordt. Leg in de container huishoudpapier om contact tussen de bloemen en plastic te vermijden. Plaats de container in het koudste deel van je ijskast. Indien mogelijk op 0º C een hogere temperatuur verkort de levensduur. De bloemen kunnen 2-3 weken in de ijskast blijven, maar ook dit is afhankelijk van de variëteit. Neem de bloemen een dag voordien uit de ijskast en behandel ze zoals hierboven beschreven. Er is een percentage uitval en het blijft een tussenoplossing. De beste pioenen pluk je 's morgensvroeg in je tuin of komen vers van het veld.

Meer informatie

Wil je eigen bloemenveld wilt creëren, neem dan een kijkje in onze catalogus. Voor meer informatie over onze snijbloemen en beschikbaarheid, klik hier. Pioenen zijn niet moeilijk en bieden een waaier aan mogelijkheden.