Pioen Lumière

Pioen 'Lumière'

Omschrijving

NIEUWE INTRODUCTIE

Paeonia hybride 'Lumière'.

Een introductie van een nieuwe pioen is altijd een beetje feest! Welkom 'Lumière'!

P. 'Lumière' heeft een dubbele bloem met een egale frisse roze kleurtoon en een zachte geur. Naarmate de afgeronde bloemblaadjes ontluiken, krijgen ze een zilveren rand. Deze pioen bloeit vroeg, wat zeldzaam is voor deze unieke combinatie van kleur en vorm.

De knoppen openen conisch waarna een mooie komvormige bloem verschijnt. De vrolijke bloemen kijken omhoog en staan net boven het blad. Tijdens de eerste jaren zijn de lichtgroene stampers met roze getipte stigma’s en enkele meeldraden zichtbaar.

De vroege scheuten hebben een bordeauxrode kleur en een bronzen glans siert het loof totdat de knoppen halfvolwassen zijn. Het brede blad is stevig en blijft tot laat in de herfst groen en gezond. De stelen – 80cm - behoeven geen ondersteuning in open veld of tuin.

P. 'Lumière' is een kruising tussen P. 'Salmon Dream' en P. 'Pink Vanguard' van Donald Hollingsworth uit Maryville in de Verenigde Staten. Don is niet alleen een veredelaar van vele geliefde variëteiten die tuinen over de hele wereld sieren, maar hij is bovenal een onuitputtelijke bron van wijsheid en kennis die hij graag en royaal deelt. 

In 2008 werd deze pioen op de 'American Peony Society Convention' in Minnesota voorgesteld onder referentie #H3051. De juryleden waren erg onder de indruk en ze werd bekroond met 'The best seedling award' voor de meest veelbelovende zaailing.

Waarom 'Lumière'? Van licht word je vrolijk en dat straalt deze pioen uit met haar frisse kleurtoon en zorgeloze verschijning. Het is een landschapspioen met potentieel.

Geregistreerd in 2020 bij de 'American Peony Society'.

Pioendetails

Hollingsworth Donald

Eigenschappen

Kleurenpalet
Roze, zacht en fel
Bloei periode
Vanaf week 2 | Vroeg
Bloemvorm
Dubbel type
Hoogte
c| Van 60 tot 80 cm
Welriekend
Zacht geurend
Bloemknop(pen)
Een hoofdbloemknop en enkele zijknoppen
Onderscheiding(en)
'The best seedling award' 2008
Ideaal voor
De landschapstuin - geen ondersteuning
De pluktuin
Locatie & grond
Zonnig en luchtig - grond goed bewerkt en niet drassig
Winterhard
Winterhard tot -20ºC, afhankelijk van de sneeuwbedekking