Lijst van pioenen van veredelaar Klehm Roy G.

Klehm - Song Sparrow Farm & Nursery 

Waar komen onze pioenrozen vandaan? 

Vele jaren geleden nodigde Roy Klehm me uit om de voormalige kwekerij Song Sparrow en de pioenenvelden te bezoeken in de Verenigde Staten. In de tuin van Roy stond ook een mooie collectie boompioenen van Daphis. Een indrukwekkende kennismaking en een genereuze stroom van informatie, advies en tips was gegarandeerd! Hij gaf me zijn veldboek en ik stond te popelen om door de pioenrozenvelden te “cruisen”. Ze hadden zelfs de rode "pick-up" voor me gepoetst, over een warm welkom gesproken! 

Het was een geweldige tijd om foto's en aantekeningen te maken. Ik herinner me dat het erg koud was en er stond veel wind. De bloemen zwiepten heen en weer voor mijn camera en ik had handen te kort. De koude had het seizoen vertraagd maar de vroegbloeiende hybriden; mijn kleurrijke favorieten; en boompioenen stonden in bloei. Bij mijn terugkeer naar kantoor voor een kopje koffie, zat mijn neus altijd onder het stuifmeel. Niet om pioenrozen te veredelen, maar om de mooiste geuren te vinden! 

José Velazquez was altijd in de buurt om mijn eindeloze stroom vragen te beantwoorden. Dit werd een hechte vriendschap, die helaas te kort was. 

Jose

Roy Klehm

ROY.jpg

De familie Klehm - Een stukje geschiedenis 

Stel, je reist met je twee tienerzonen naar Amerika, alleen is het 1851, jij bent Catherine Klehm en weduwe. Zonder te weten wat de toekomst zou brengen, verliet ze Darmstadt in Duitsland voor Arlington in de VS. Geen luxe cruise, maar een reis van twee weken onder moeilijke omstandigheden bracht hen op hun bestemming. Haar zonen begonnen als metselaar te werken om de kost te verdienen. Maar John ontdekte dat het enten van fruitbomen winstgevender en vooral veel leuker was! 

 

Een sprong in het diepe! 
Op het land dat oorspronkelijk bedoelt was voor de aardappelteelt, plantten ze duizenden geënte fruitbomen en de kwekerij van Klehm maakte een vliegende start. 
1874 - De volgende generatie. Op 12-jarige leeftijd begon Charles, de kleinzoon van Catherine, samen met zijn twee broers te werken op de kwekerij van zijn vader John. Hij ontwikkelde een grote passie voor bloemen en vooral pioenrozen. Als een van de eerste leden van de American Peony Society keurde hij pioenen en droeg hij mee bij aan de oprichting en uitbreiding van deze meer dan honderdjarige vereniging. 

Pioenrozen kweken en vermeerderen.

Naarmate de jaren verstreken werd de pioenencollectie steeds indrukwekkender. Met de opgedane kennis en de vele variëteiten bij de hand was het kruisen van pioenen een logische volgende stap. De eerste pioenen werden in 1951 geregistreerd bij de American Peony Society door Carl Klehm, zoon van Charles. Dit lijkt misschien lang, maar het kweken van een nieuwe soort voor distributie kan tussen de 10 en 30 jaar duren. Vele mooie en vernieuwende soorten volgden. Carl had de leiding over de kwekerij, totdat deze werd overgedragen aan Roy en Sarah Klehm. 

Pioenrozen en meer  

Niet alleen kruidachtige en stevige boompioenen werden vermeerderd en veredeld. In hun twee kwekerijen "Beaver Creek" en "Song Sparrow Nursery & Farm" werden ook met grote zorg magnolia's, seringen, daglelies, clematis, hosta's en nog veel meer gekweekt, verpakt en verzonden. Ze sieren vandaag nog steeds veel tuinen, niet alleen in de VS maar over de hele wereld. 

Een blijvende erfenis 

Roy en Sarah Klehm zijn inmiddels met pensioen, ze hebben hun mooie collectie pioenen en planten overgelaten aan tuinders en kwekers. Hun pensioen is welverdiend en we hopen dat ze nu van hun tuin genieten. 
Dat hun pioenen nu op onze kwekerij en hoeve in België verder gekweekt worden is iets waar we alleen maar dankbaar voor kunnen zijn.  

Voor alle rassen met herkomst Song Sparrow Farm & Nursery en de familie Klehm klik hier.

Actieve filters