Pioen 'Madame Furtado'

Pioen 'Madame Furtado'

Omschrijving

Paeonia lactiflora 'Madame Furtado'. Helder roze kroonbladen omsluiten een koepel van roze kleine bloemblaadjes. Een krachtige variëteit, mooi als snijbloem en bovendien heerlijk geurend.

Deze 167 jaar oude variëteit is nog even mooi als toen Modeste Guérin in Parijs een zaailing zag uitgroeien tot een prachtige, krachtige en gezond bloeiende pioen. Die pioen vernoemde hij naar Madame Cécile Furtado-Heine.

Zij was een Franse filantroop (1821 - 1896 Parijs). Haar liefdadigheidsactiviteiten en vrijgevigheid leverden haar in 1896 de rang van Officier van het 'Légion d'Honneur' op. In die tijd was het nog zeer zeldzaam voor een vrouw om een dergelijke onderscheiding te ontvangen. Mevrouw Furtado-Heine gaf gul aan hen die er het minst om vroegen, aan kinderen, aan zieken, aan blinden - voor wie zij een vakschool oprichtte -, zij gaf met de grootste discretie. Zij droeg in belangrijke mate bij tot de oprichting van het Pasteur Instituut, waar haar buste werd geplaatst in de galerij van de intekenaars die het huis hebben opgericht. In haar privéleven verbleef mevrouw Furtado-Heine tussen de bloemen waar zij zo hartstochtelijk van hield.

Geregistreerd in 1856.

Pioendetails

Guérin Modeste

Eigenschappen

Kleurenpalet
Roze, zacht en fel
Bloei periode
Vanaf week 5 | Laat
Bloemvorm
Anemoon type
Hoogte
c| Van 60 tot 80 cm
Welriekend
Intens geurend
Bloemknop(pen)
Een hoofdbloemknop en enkele zijknoppen
Ideaal voor
De pluktuin
Locatie & grond
Zonnig en luchtig - grond goed bewerkt en niet drassig
Winterhard
Winterhard tot -20ºC, afhankelijk van de sneeuwbedekking

Je bent misschien ook geïnteresseerd in