Pioen Gloire de Charles Gombault

Pioen Gloire de Charles Gombault

Omschrijving

Paeonia lactiflora "Gloire de Charles Gombault".Een heerlijk geurende variëteit, met meerdere zijknoppen en een perfecte bolvorm. Het hart van de bloemen bestaat uit talloze crème en roze bloembladen die een perfecte koepel creëren. De kroonbladen zijn diep roze. Het donkergroene blad is gezond, de lange stengels zijn stevig. Samenbrengen ze een rijkbloeiend en krachtig eerbetoon aan Charles Gombault. 

De naam Gloire de Charles Gombault heeft me altijd verbaasd, omdat uit de archieven blijkt dat Charles Gombault in 1866 ook de veredelaar was. In 1896 werd deze variëteit door Dessert geïntroduceerd en in 1928 officieel geregistreerd bij de APS. 

Teruggaand in de tijd valt een Charles Gombault op. Zijn vader is glaszetter en schilder en zijn moeder naaister en verkoopster. Hij is geboren in de rue de l'Horloge à Dinan, een schilderachtig koopmansstraatje in de binnenstad van Dinan in Bretagne, Frankrijk. Als jongeman van 18 jaar neemt hij in 1866 in de legerdienst en wordt bevorderd tot sergeant. In 1870 wordt de oorlog aan Frankrijk verklaard. Na hevige gevechten wordt hij gevangengenomen. Hij ontsnapt twee keer, maar wordt op het laatste moment opgepakt. Na een handgemeen met zijn bewakers terwijl hij terug in de gevangenis zit, wordt hij ter dood veroordeeld op drieëntwintigjarige leeftijd. Hij krijgt nog de kans om een laatste brief aan zijn ouders te schrijven.

Pioendetails

Charles Gombault

Eigenschappen

Kleurenpalet
Roze, zacht en fel
Bloei periode
Vanaf week 5 | Laat
Bloemvorm
Bolvormig type
Hoogte
d| Van 80 tot 100 cm
Welriekend
Zacht geurend
Bloemknop(pen)
Een hoofdbloemknop en enkele zijknoppen
Ideaal voor
De pluktuin
Locatie & grond
Zonnig en luchtig - grond goed bewerkt en niet drassig
Winterhard
Winterhard tot -20ºC, afhankelijk van de sneeuwbedekking